Home Blog

Miért érdemes dolomit kőport használni a talajjavításhoz?

0

Magyarország talajainak mintegy 13 %-a erősen savanyú és 42 % gyengén savanyú kémhatású. A homoktalajok részaránya 16 %. A homoktalajok szélsőségesen alacsony tápanyag tartalommal rendelkeznek, ezeknek legkedvezőtlenebb típusai a savanyú talajok. Ezek a talajok kis termékenységűek, kalciumban és magnéziumban rendkívül szegények.

A dolomit talajszerkezetre gyakorolt kedvező hatása mellett a kalcium és a magnézium a növények zavartalan fejlődéséhez is elengedhetetlenül szükséges. A magnézium a klorofilmolekula központi eleme, így alapvető szerepet tölt be a növényi asszimilációs folyamatokban. Továbbá a magnézium felelős a fehérjeszintézis, valamint több enzimfolyamat aktiválásáért és serkenti a növények anyagcseréjét és a gyökérfejlődést.

A meszezés kedvező hatásai sokkal szélesebb körűek a tápelempótlásnál, mivel alkalmazásakor javul a foszfor felvehetősége, nő a nitrifikáció lehetősége, nő a nitrogénmegkötés és többféle növény termesztésére válik alkalmassá a talaj.
A talaj szerkezetének javulásával jobb lesz a talaj vízgazdálkodása, amivel ellenállóbb lesz az erózióval szemben, valamint javul a talajélet, növekszik a mikrobiológiai aktivitás.

A pH előnyös változása több kedvező folyamatot indukálhat, növekszik a kicserélhető kalcium és magnézium mennyisége, csökken a nehézfémek oldhatósága, mely csökkentheti a nehézfémek toxikus felhalmozódását a növényben.

Hogyan kell adagolni? Az alábbi táblázatból megtudhatja, hogy hány tonna talajjavító kőport kell kiszórnia hektáronként.

A savanyú talajok mészigénye
Talaj pH Talaj minősítése CaCO3 (mész) igény (t/ha)
4,5 alatt Erősen savanyú 6 – 8
4,6-5,5 Savanyú 4 – 6
5,6-6,8 Gyengén savanyú 2 – 4

Hogyan érdemes elvégezni a talajjavítást?

A javasolt felhasználás mésztrágyázás esetén 2-3 t/ha/év CaCO3 alkalmazását jelenti a savanyú talajokon, amely a talajjellemzőktől függően akár évente megismételhető. Homok talajon a gyakori kis adagok, a finom szövetűeken a ritkábban alkalmazott nagy adagok a kedvezőbbek. Agyag talajoknál a szerkezet javításához akkor is szükségessé válhat a meszezés, amikor azt nem a veszélyes savanyúság megszüntetése, sem növénytáplálási szempontok nem indokolják.
Melioratív talajjavítás csak szakember által készített talajvédelmi terv alapján történhet, amely figyelembe veszi a talaj és a termesztendő növény jellemzőit.
Gyümölcsösök telepítésénél az ültetőgödörbe szórva alkalmazható, telepítés után a felszínen kell alkalmazni.

A Dolomit talajjavító kőpor kijuttatásának javasolt időszaka az utolsó talajművelési fázis, a kiszórás bármilyen műtrágya szóró berendezéssel elvégezhető, ami képes 2 vagy 4 mm-es szemcsék szórására. A talajjavítót sekélyen kell bemunkálni a vetőágyba vagy a sorközbe, de egyes kultúrák (pl. lucerna, őszi kalászosok) a felülterítést is jól viselik.

Ha árajánlatot szeretne kérni akkor ezt megteheti az ÁRAJÁNLATKÉRÉS menüpont alatt, illetve ha további kérdései vannak, akkor keressen minket bátran a Kapcsolat menüpont alatt!